Præstens ord februar 2018

Præstens ord: Kyndelmisse

På mit køleskab hænger et postkort. ”Alt godt kommer til den, der venter” står der på det. En kærlig påmindelse til en utålmodig sjæl som mig om, at ikke alt kan ske hurtigt. Selvom sikkert flere end jeg, begynder at længes mod forårets milde sol, må vi være tålmodige, for vi tøs langsomt op.

”Alt godt kommer til den, der venter” det er provokerende – ikke bare fordi det skubber til utålmodigheden, men også fordi man må spørge om det så betyder, at vi bare skal lade stå til og ikke tage ansvar for fremtiden? Jeg talte med en ateist, som havde netop dette imod den kristne tro, at den i hans øjne medførte, at de kristne bare satte sig ned og ventede på at Gud gjorde noget, om ikke før så den dag, vi møder ham i Paradiset.

Det fornuftige må da være, netop ikke at vente på det bedste, men tværtimod frygte det værste, så vi kan forebygge og forberede os og tage vores forholdsregler.

Men den kristne tro handler naturligvis ikke om, at de troende skal sætte sig ansvarsløst tilbage med de fyldte chokolader og vente på verdens undergang. Den handler om at glæde sig over, at ventetiden faktisk ER forbi, fordi Jesus er blevet født, og er usynligt til stede i vores liv og verden. Og at ventetiden ikke er en modløs, apatisk eller frygtsom venten, men tværtimod en glad forventning. Det er at vente alt godt fra Gud – selv på de mørkeste, vådeste dage. Ventetiden er ikke spildtid. Den er håbets tid, og håbet giver os nye muligheder for at handle. Når vi handler af frygt for fremtiden, bygger vi sjældent noget godt og frugtbart op – tværtimod kan vi gøre vores bange anelser til selvopfyldende profetier. Men handler vi i håb og i tro på det gode, kan vi åbne døre, også for andre.

2. februar er det kyndelmisse, vi er allerede halvvejs igennem vinteren. ”Giv tid, giv tid” synger vi i den gamle danske vintersang ”Guds skønhedsrige kommer”.

Præst Anna Helleberg Kluge

Præstens ord januar 2018

Præstens ord: Gaveregn

Nu er vi kommet på den anden side af juleaften med lækker mad, dans om juletræ og gaver. Hvor der er mange børn med, kan det nærmest være som en gaveregn juleaften. Men hvorfor giver vi egentlig hinanden gaver?
Er det fordi, vi har behov for gaverne? Da jeg var barn, var det meget typisk med bløde pakker under juletræet. Mine forældre købte noget, vi børn virkelig havde behov for. Men de bløde gaver var ikke så velkomne som de hårde, for de var som regel udtryk for noget ekstra, vi strengt taget godt kunne undvære.
Hvorfor giver vi hinanden gaver? Måske møder gaven ikke noget direkte materielt behov. Men alligevel møder gaven et behov, vil jeg mene. For en gave er vel gavegiverens udtryk for at ville fejre og overraske og glæde modtageren.
Vi forældre med nogle år på bagen har måske stadig noget stående fremme i stuen, som vi fik for længe siden af vores barn, da han eller hun var i skolealderen eller tidligere. Vi har aldrig fået den smidt ud, selv om den måske ikke ligefrem pynter på hylden. Hvorfor har vi ikke gjort det? Fordi den gave var et udtryk for noget godt, ja var en kærlighedserklæring.
Det med at give gaver til jul går helt tilbage til de vise mænds gaver til den nyfødte Jesus. Guld, røgelse og myrra, som de kom med, det var måske ikke det, en nyfødt savnede allermest. Men de gaver var alligevel udtryk for noget vigtigt. De var en hyldest til en modig gavegiver, som kom til verden giver os mennesker en stor gave, ja, den allerstørste gave, et menneske kan få, nemlig en livsledsager. Og den livsledsager, der vil være hos os og med os, er intet mindre end Gud selv. For Jesus kom til verden for at knytte bånd - hjertebånd mellem himmel og jord. Det var modigt gjort, hvad også hans historie helt fra begyndelsen fortæller.

God jul og godt nytår

Sognepræst Thomas Hansen

Præstens ord april 2018

Præstens ord: En ny begyndelse

Efter påsketiden, hvor Jesus opstod fra de døde, kan du nu videre læse i biblen om, hvordan Jesus prøvede at forberede sine disciple på, at der ville komme en tid, hvor de ikke længere ville have Jesus hos sig.

Som Jesus sagde: ”Der vil komme svære dage, og der vil komme gode dage”.  Jesus blev efter sin opstandelse på jorden i 40 dage, dernæst steg han til himmels, og det er derfor, vi fejrer Kristi Himmelsfartsdag som en helligdag .

Det er også en ny og spændende tid Skt. Povls Kirke går i møde. Inden for de næste par måneder får menighedsrådet travlt med at finde to nye præster til Kirken.

Personligt har det været en dejlig ny begyndelse, at påbegynde mit vikarembede som præst ved Skt. Povls Kirke. Jeg er blevet taget godt imod og det vil jeg gerne benytte lejligheden til at sige Jer tak for.

Jeg har den sidste tid haft travlt med at lære jeres skønne by at kende.

Kirken er også unik i sig selv, og jeg har nok stadigvæk noget at lære, selvom jeg har været vikarpræst i 10 år.

Jeg håber, vi ses i kirken eller i Sankt Gertruds Hus.

Med ønsket om et godt og velsignet forår til Jer alle.

Pastor Christina Wildfang

Præstens ord maj 2018

Præstens ord: En ny begyndelse

”Skønhed vokser undertiden frem på trods af alle forventninger”. Sådan lyder det i gyserforfatteren Steven Kings bog Duma Key.  De ord er meget sandhed i. Vi oplever det undertiden og bliver glædeligt overraskede. Men det gælder i særlig grad et sted. Det gælder der, hvor der bliver pinse.

Snart skal vi fejre pinse. Snart skal vi fejre at stor skønhed brød frem på trods af alle forventninger og ods, da Guds Helligånd brød løs over en lille flok mismodige Jesus troende. Guds ånd skabte pinsedag en fornyet tro og et fornyet mod, der blev til en levende kristen menighed.

Guds ske tak og lov er det ikke kun er noget der skete engang. Også i dag kan vi opleve, at det sker.  Skønheden vokser frem. Troen og glæden vokser frem, hvor man ikke skulle have troet det muligt.

Der sker også her i Korsør. Jeg har set det og jeg har mærket det igennem de snart 23 år, hvor jeg har været præst ved Skt. Povls Kirke. ”Hvad særligt er der ved Korsør”? Sådan sige man måske andre steder om vores by.  Det særlige ved Korsør er ikke kun naturens skønhed.  Det særlige er, at der i kirken sker spændende og opløftende ting. Guds ånd skaber fornyelse og glæde. Der er pinse også her og nu.

Det er med vemod, at jeg har valgt at stoppe som præst her fra den 1. juli. Men jeg håber og tror og beder til, at det skønne vil fortsætte med at vokse i Korsør og i Skt. Povls Sogn og at de to nye præster, der skal findes, må finde sig rigtig godt til rette her.

Med ønske om et glædelig pinse

Thomas Hansen

Præstens ord juni 2018

Præstens ord: Sommertanker

Nu kommer den favre tid, Jeg vented ´så længe” skrev den danske salmedigter B.S. Ingemann i 1837 i forårs-sommersangen ”Storken sidder på bondens tag”.

Ja, nu kan man gå og glæde sig over at det er blevet sommer og lysere udenfor ens vindue. Selv om vi alle ved, at den danske sommer kan være vejr- lumsk med sine regnbyger.

Sommertid er også Bryllupstid i Sankt Povls kirke. Et parforhold omtales nogle gange som ”at man nu vil dele bord og seng”.

I kirken deler vi ”bad og bord”, her er der også tale om et parforhold, hvor vi mennesker i samlet flok er den ene, og Gud den anden. Badet er dåben, og bordet er nadverens måltid ved altret.

Når vi mødes i Sankt Povls kirke, er det som at komme hjem til et hus, hvor man er ventet, et hus, hvor der høres musik, og hvor der tales om stort og småt.

I Sankt Povls kirke kan vi alle komme, som vi er, bidrage med det vi kan, og måske få noget forventet eller uventet med os ud af kirkedøren, som vi kan leve på i morgen.

Med ønsket om en velsignet sommer til dig.

Pastor Christina Wildfang

 

Præstens ord juli 2018

Præstens ord: ”Vi elsker vort land men ved Midsommer mest”

Så blev det midsommer. Vi kan nu glæde os over, at vi fik en flot og varm forsommer, og at vi en tid i nu stadigvæk kan nyde nogle smukke lyse sommeraftener.

Sankt Hans er kirkelig set ikke en højtid. Men jeg bliver nu alligevel som præst altid lidt nostalgisk, når det bliver Sankt Hans Aften - og det nok ikke kun på grund af de dejlige søde danske jordbær.

Sankt Hans aften er ofte en aften, næsten ligesom nytårsaften, som er præget af traditioner og minder.

I Sankt Povls Kirke går vi ikke på sommerferie. Her kan du roligt komme forbi til gudstjeneste eller bare sidde i ro og fred og nyde kirkerummet. Kirken er åben alle dage mellem 9-17 (Husk, du skal gå ind af sidedøren).
Vi holder både sangeftermiddag og sommerkoncert i juli, hvor vi håber at byde dig indenfor til musikalske eftermiddage – alle er velkomne

Kom endelig et smut forbi Sankt Gertruds Hus - her ligger der program for den kommende Kirkehøjskole klar.

Du er altid velkommen i Sankt Povls Kirke.

Med ønsket om en velsignet midsommer til dig.

Pastor Christina Wildfang

Præstens ord august 2018

Præstens ord: Der findes så mange slags glæde!

Der er den store sprudlende glæde, som man næsten ikke kan have i sin krop, og som man har lyst til at dele med alle mennesker. Og så er der den dybe, stille glæde, som man kan gå og ha’ indeni som en skat. Der er oplevelsen af at blive glædeligt overrasket, og så er der forventningens glæde. Apostlen Paulus fortæller os, at vi skal være medarbejdere på hinandens glæde – der findes så mange slags glæde!
De seneste uger har jeg gået rundt og været glad på alle mulige forskellige måder ved tanken om, at jeg fra den 15. juli er præst ved Skt. Povls Kirke i Korsør. Jeg har været præst i 14 år og kommer fra en stilling i Gug og Sdr. Tranders Kirke i Aalborg.
Min mand, Niels, og jeg er flyttet ind i præsteboligen i Præstestræde. Jeg ser frem til at lære menigheden i Skt. Povls Kirke at kende – og i det hele taget at lære mennesker i Korsør at kende. Byen er ny for os, men for mig er det alligevel lidt som at komme hjem; jeg er født og opvokset på Sydsjælland og har boet på Sjælland de første 30 år af mit liv.
Der er meget at glæde sig over! Jeg har hørt så meget godt om Skt. Povls Kirke, og jeg glæder mig til at tage del i det liv, der udfolder sig i kirken, i Skt. Gertruds Hus og i byen.

Præst Lykke Fugl Wester

Præstens ord november 2018

Præstens ord: Hospice tur retur

Som ny præst er jeg i gang med at orientere mig lidt i vores område og finde ud af hvilker institutioner, Skt. Povls Kirke og jeg som præst skal samarbejde med.
I Dianalund ligger Hospicegården Filadelfia, som er et dejligt sted, hvor mennesker med livstruende sygdom kan tilbringe deres sidste tid.
Men det er også et sted, hvor mennesker med livstruende sygdom kan få et ophold, blive lindret gennem den allerbedste tværfaglige pleje, for derefter at vende tilbage til deres eget hjem.
Mange vil måske tro, at det svært at få en hospiceplads, og det kan det også godt være. Men i øjeblikket er der ledige pladser både på Hospicegården Filadelfia og på Svanevig Hospice i Bandholm.
Det kan selvfølgelig hurtigt ændre sig, men jeg skriver dette for at bringe det som et forslag til livstruende syge og deres pårørende. Det er faktisk en mulighed og et løft i en svær tid at få et ophold på Hospice, for derefter at vende styrket tilbage til sit eget hjem.
Hvis ikke du har brug for at komme på hospice, så har du måske brug for at tale med en præst. Man er altid velkommen til at ringe og lave en aftale med mig. Jeg kommer gerne hjem til dig.

Lykke Wester

 

Præstens ord december 2018

Præstens ord: For et hjerte er der håb

”Der er håb forude” siger vi – og det er netop adventstidens budskab

Men når vi kender håbet, så kender vi også til skuffelsen. Vi ved af erfaring, at livet også består af bristede forhåbninger og brændende skuffelser. Det værste, der kan ske, er dog, hvis vores livs skuffelser får os til at resignere.
Vi har høje forventninger til os selv og til tilværelsen, vi skal være succesrige på mange forskellige niveauer:
I arbejdslivet – vi skal have en uddannelse og gøre karriere.
I kærlighedslivet – vi skal finde en partner, så vi sammen kan skabe det gode liv, vælge børn til eller fra.
Og så skal vi i øvrigt få det hele til at hænge sammen, så vi kan være lykkelige. Lykkes det ikke alt sammen, kan skuffelsen være enorm. Og når vi så når til advents- og juletiden, sætter vi igen os selv på en hård prøve – kan vi nu leve op til de høje forventninger om en glad og harmonisk familie, hvor man får, hvad man ønsker sig?

Hvert år ved denne tid tænker jeg tilbage på en ganske særlig advent for mange år siden. Jeg var lige blevet skilt, og havde ikke nogen at holde jul med – ej heller nogen penge. Al forventningens glæde og julehyggen, der var omkring mig, var kun en ubehagelig påmindelse om, hvad jeg selv savnede allermest. Gode råd var dyre.
Det endte med, at jeg stod i køkkenet på en højskole og lavede mad til de kursister, der var taget på julekursus. Måske nogle af kursisterne savnede som jeg et fællesskab at finde ind i og holde jul med. Det blev en jul jeg aldrig glemmer, hvor jeg fik lov til at udfylde en nødvendig plads, et lille tandhjul i den planlægning af sådan et kursus, og jeg blev samtidig en del af et fællesskab.
Vi lever i de forsømte hjerters tid. Men advent har et vigtigt budskab til vores forsømte hjerter. Advent fortæller os, at der altid er mere at vente på, end der er at blive skuffet over.

Jeg kan være skuffet over, at kærligheden ikke kom til mig, som jeg havde forventet, at det ikke gik sådan med karrieren, som jeg havde håbet, eller at familien altid har betragtet mig som det sorte får. Men adventsbudskabet siger, at der er noget, der griber bag om skuffelsen og som er værd at vente på. 
For hver enkelt af os drejer det sig altså om, at vi skal leve vores liv i forventning og håb.
Fra i oldkirken at være bods- og fastetid er advent blevet familiens lys- og hjertefest, og det giver god mening at tage sig tid til hinanden, når det er advent.
Jeg tror, vi længes året rundt efter intimiteten og det fællesmenneskelige. Og i adventstiden får vi alle sammen lov til at komme med ind i Guds historie. Vi genkender budskabet, historien gentager sig, og vores liv væves endnu engang ind i Guds historie. Her bliver vi mindet om, at vi er nødt til at forsone os med de savn, som hører livet til.
Det betyder, at vi i adventstiden også skal lægge vægt på det, der gør os glade. Det kan være en god julekoncert eller roen i en adventsgudstjeneste. Det kan være stilheden og højtiden, når børnene går Lucia eller en salme, der siger mere end de ord, vi selv kan formulere som f.eks. H.C. Andersens Barn Jesus i en krybbe lå:

Hver sorgfuld sjæl, bliv karsk og glad,
ryst af din tunge smerte!
Et barn er født i Davids stad
til trøst for hvert et hjerte;
til barnet vil vi stige ind
og blive børn i sjæl og sind.
Halleluja, halleluja, barn Jesus!
DDS 103

Glædelig advent – god jul!
Lykke Fugl Wester
sognepræst.

Kontaktoplysninger

 

Sociale links